Što se mijenja 2021. godine za Hrvatske državljane koji se žele zaposliti u Švicarskoj

Što se mijenja 2021. godine za Hrvatske državljane koji se žele zaposliti u Švicarskoj

Nastavno na prošlogodišnji post (👇🏻), odlučio sam i ove godine napisati novosti 🙂.

Što se promijenilo 2020. godine za Hrvate koji se žele zaposliti u Švicarskoj
Broj samih kvota se povećao, prošle godine je bilo 953 L dozvola i 103 B dozvola, ove godine je to podignuto na 1158 L dozvola i 133 B dozvola. Na moje…

Kvote

Godina 2021. do sada ima najveći skok dostupnih dozvola otkako su uvedene 2017. godine. Kvote su skoro pa duplicirane, prošle godine je bilo 1158 L dozvola i 133 B dozvola, a 2021. godine je podignuto na 2000 L dozvola i 250 B dozvola.

Izvod za službenih stranica “Državno tajništvo za migracije” (www.sem.admin.ch)

I dalje ostaje ista procedura oko dobivanja dozvole i možete ju pročitati u blogpostu ispod.

Razmišljate o preseljenju u Švicarsku?
Ponukan time što sam imao problema u pronalaženju kvalitetnih informacija odlučio sam napisati na što sve trebate obratiti pozornost prije nego krenete...

Statistika za 2020

Godine 2020. podijeljene su sve B dozvole, ukupno njih 133 B. Dok je L dozvola podijeljeno njih 857 L (podatak bez Prosinca), što znači da je ukupno ostalo 301 L dozvola.

Očekujem rezultate za Prosinac, no i sami vidite da je u Švicarsku moguće doći i krajem godine, bitno je da imate što ponuditi poslodavcu.

Izvod za službenih stranica “Državno tajništvo za migracije” (www.sem.admin.ch)

Moguće ukidanje dozvole krajem 2021

Izradila Katarina Škoro

Svijetlo na kraju tunela… Početkom 2017. godine kada je Švicarska uvela kvote prvobitno su ih uveli do kraja 2018. godine. No, 7. Prosinca 2018. godine, Vijeće je zasjelo i odlučilo to prijelazno razdoblje produžiti do kraja 2021. godine.

To znači, predpostavljam, da će krajem 2021. godine opet zasjesti i odlučiti da li će produžiti kvote na još 2 godine (do 2023. godine) ili će otvoriti granicu za Hrvatske državljane i tako nas učiniti ravnopravnim s ostalim članicama europske unije.

Ako se to dogodi, onda jedino što trebate je naći poslodavca, potpisati ugovor s njim i “vrata” su vam otvorena :)

Izvor informacija:


Ako vam je ovaj post pomogao lupite koji Clap (Pljesak) ili shareajte ovaj post da ga i drugi lakše pronađu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ispod ili na e-mail gabrijel.skoro(at)gmail.com. A možete me zapratiti i na Instagramu ili na Youtubeu gdje vam pričamo i pokazujemo Švicarsku.

Ako vas zanima čime se bavim i kako izgleda jedan moj radni dan u Švicarskoj, svakako pogledajte video ispod :)