Što se promijenilo 2019. godine za Hrvate koji se žele zaposliti u Švicarskoj

Što se promijenilo 2019. godine za Hrvate koji se žele zaposliti u Švicarskoj

Nastavno na ovaj post, odlučio sam napisati što se promijenilo 2020. godine, ako vas zanima kliknite na post ispod.

Što se promijenilo 2020. godine za Hrvate koji se žele zaposliti u Švicarskoj
Broj samih kvota se povećao, prošle godine je bilo 953 L dozvola i 103 B dozvola, ove godine je to podignuto na 1158 L dozvola i 133 B dozvola. Na moje…

Prošle godine 07.12 parlament je donio odluku o produženju protokola III za još tri godine. Prisjetimo se, početkom 2017. godine Švicarska je ukinula vize i započela s protokolom III za Hrvate kojim je “olakšala” ulazak u državu, pod time mislim na dio da više nisu potrebne vize nego je dovoljna radna dozvola, također postavljene su kvote. Ta odluka je trebala trajati dvije godine nakon čega su trebali vidjeti hoće li skroz otvoriti tržište rada za Hrvate ili je produžiti. Ako uzmemo u obzir da je već početkom 2017. bila dostupna lista s brojem kvota sve do 2023. godine bilo je jasno da će odluku samo produžiti.

Kvote

Broj samih kvota se povećao, prošle godine je bilo 748 L dozvola i 78 B dozvola, ove godine je to podignuto na 953 L dozvola i 103 B dozvola. Sva ostala procedura oko dobivanja dozvola je ostala ista i možete ju pročitati u blogpostu ispod.

Razmišljate o preseljenju u Švicarsku?
Ponukan time što sam imao problema u pronalaženju kvalitetnih informacija odlučio sam napisati na što sve trebate obratiti pozornost prije nego krenete...

Samozapošljavanje

Rekao bih da je to jedina stvar koja se promijenila, naime, od ove godine Hrvati bez problema mogu otvoriti tvrtku sa sjedištem u Svičarskoj i na osnovu toga odmah dobiti B dozvolu kao i ostale članice EU. S tim da Švicarci zadržavaju pravo na ukidanje dozvole ako pri provjeri utvrde da nemate redovita primanja i da su ista dovoljna za život ili da nešto muljate, tipa da ste otvorili firmu samo da bi dobili dozvolu.

Ovdje je bitno napomenuti da vam ova dozvola vrijedi samo ako radite za sebe. Ako se kojim slučajem želite zaposliti, poslodavac za vas mora zatražiti dozvolu i ovdje opet ulazite u taj cijeli proces oko dobivanja dozvole.

Izvor informacija:


Ako vam je ovaj post pomogao lupite koji Clap (Pljesak) ili shareajte ovaj post da ga i drugi lakše pronađu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ispod ili na e-mail gabrijel.skoro(at)gmail.com. A možete me zapratiti i na Instagramu ili na Youtubeu gdje vam pričamo i pokazujemo Švicarsku.

Gabrijel Škoro
Dobrodošli! Dvoje mladih Bjelovarčana, koji su početkom 2017. godine odlučili iskoristiti priliku i prihvatiti posao u Švicarskoj. Ponukani time što sami nismo uspjeli naći suvremene informacije o toj države odlučili smo početi pisati blogove i pomagati svima onima koji razmišljaju o samom preselje…