Slavi se dan državnosti u Švicarskoj, 1. kolovoz

swiss fireworks first of august
Slika preuzeta sa timeout.com

Osnivanje Švicarske Konfederacije 1291. Od 1891. 01. kolovoz se slavi kao Švicarski nacionalni dan. Datum se odnosi na povijesni savez koji su 1291. godine sklopila tri kantona Uri, Schwyz i Unterwalden. Ovaj je savez trebao postati središnja točka oko koje je građena današnja Švicarska u sljedećih 500 godina.

Muškarci iz ova tri kantona "početkom mjeseca kolovoza 1291" zakleli su se jedni drugima na vječnu vjernost, obećavši uzajamnu pomoć. Savez je uglavnom bio sklopljen protiv Habsburgovaca, koji su u to vrijeme nastojali ojačati svoj položaj u strateškom području koje je vodilo do prijelaza Gotthard.

Bogate zajednice ili turistički uredi također mogu sponzorirati vatromet. Lomače, uglavnom na brežuljcima i drugim povišenim mjestima, obilježavaju protjerivanje stranih sudskih izvršitelja u četrnaestom stoljeću, o čemu se vijest širila na taj način tih dana. Djeca noseći upaljene papirnate svjetiljke lutaju ulicama noću. Javne i privatne zgrade ukrašene su nacionalnim, kantonalnim i zastavama zajednice, a pekari proizvode posebne žemlje s malom švicarskom zastavom na vrhu.

Posebna vrsta slavlja održava se na slapovima Rajne u blizini Schaffhausena. Od sredine devetnaestog stoljeća nadalje, vodopad je osvijetljen u posebnim prilikama. Od 1920. osvijetljen je redovito 1. kolovoza, a od 1966. isključivo tako. Istog dana, veličanstveni vatromet također privlači mnoštvo gledatelja na ovo posebno mjesto.

Reprezentativno slavlje organizirano je na livadi Rütli u kantonu Uri iznad jezera Luzern. Događa se na istom mjestu gdje je izrečeno legendarno obećanje savezništva.


Preuzeto sa
https://www.myswitzerland.com/en-ch/experiences/events/taditional-events-summer/swiss-national-day-august-1st/