Od 2023. godine značajno poskupljuje zdravstveno osiguranje u Švicarskoj

Od 2023. godine značajno poskupljuje zdravstveno osiguranje u Švicarskoj
Slika preuzeta sa https://www.swica.ch/en/private/services/useful-links/insurance-card/information

Nedavno smo dobili obavijest od osiguranja kako se iznos police mijenja od 2023. godine, uz sljedeće obrazloženje:

Tijekom prvih godinu i pol dana pandemije COVID-19, rashodi za zdravstvo bili su u padu jer su odlasci korisnika u bolnicu ili liječničku ordinaciju bili rjeđi. Drugi učinak toga bio je da su premije za većinu osiguranika prošle godine ostale stabilne, a u nekim su slučajevima čak i pale. Međutim, od kraja 2021. osjetio se učinak nadoknade u medicinskim tretmanima, što je dovelo do povećanja troškova naknada. Značajno su porasli i troškovi lijekova, fizioterapije i psihoterapije. Ovo, u kombinaciji s drugim varijablama koje utječu na gospodarstvo, povećava premije za 2023. godinu. Bez obzira na to, Helsana ostaje predana pružanju stabilnih i održivih premija, istovremeno osiguravajući visoku kvalitetu zdravstvene skrbi i pristup za sve po razumnim cijenama.

Što to točno znači u našem slučaju?

Naime, u Švicarskoj, zdravstveno osiguranje plaćate sami, odnosno ne oduzima se sa vaše bruto plaće (kako funkcionira zdravstveno osiguranje u Švicarskoj). U 2022. godini za zdravstveno osiguranje smo izdvajali 546.60 CHF mjesečno.

Polica zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu

A nedavno smo dobili obavijest o obračunu za 2023. godinu. Od sljedeće godine polica osiguranja raste na 633.35 CHF mjesečno.

Polica zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu

Što je porast od ~16%, odnosno 86.75 CHF mjesečno ili 1041.00 CHF godišnje.

S obzirom da su i ostali osiguravatelji podignuli cijene, i da u našem slučaju nismo uspijeli naći povoljniju ponudu, odlučili smo i dalje ostati kod istog osiguravatelja, Helsana.


U slučaju da želite provjeriti da li za vas postoji mogućnost da smanjite vašu policu osiguranja, slobodno se javite našim partnerima.

Dražen Kljajić - drazen.kljajic@allianz.ch

Monika Vitez - monika.vitez@svag.ch