Zarada od 8000 € u Švicarskoj?

Zarada od 8000 € u Švicarskoj?

Kako sam ovih dana za vrijeme blagdana u Hrvatskoj, teško je opet ne biti bombardiran politikom sa svih strana, pogotovo sada, za vrijeme predsjedničkih izbora.

Ono što mi je posebno zapalo za oko je izjava naše drage Predsjednice o tome kako će mladi zarađivati 8000 € od doma, tj. prek’ interneta, kako to ona kaže. Pošto se plaće u Hrvatskoj uvijek pregovaraju u neto iznosu, pretpostavit ću da je i ona mislila na neto iznos.

Pošto je ta cifra poprilično velika, idemo vidjeti zvuči li realno u Švicarskoj, u zemlji koja ima, ne duplo ili troduplo, nego višestruko veći standard od Hrvatske.


Švicarska “minimalna” satnica

U Švicarskoj realno nemate minimalnu plaću, tj. imate za određena zanimanja, no zakonom nisu pokrivena sva zanimanja, tako da u biti tržište određuje.

No, recimo da želite susjedu pričuvati psa, mačku ili pak otići nekome počistiti kuću, cijena sata je između 20 CHF (*18.43 EUR) i 25 CHF (*23.04 EUR). Ovdje se osvrćem na bruto, jer po zakonu bi trebali prijaviti sav prihod, no porez je smiješno malen na taj iznos, npr. na 1000 CHF (*921.63 EUR) oko 2 CHF (*1.84 EUR), naravno progresivno raste s rastom plaće.

Recimo da u tom poslu imamo neki prosjek od 22.5 CHF i da radimo 22 dana mjesečno po 8 sati to vam je 22.5 * 22* 8 = 3960 CHF (*3650 EUR) bruto, što vam ovisno od osobe, kantona i nekih drugih podataka dođe oko 3367 CHF (*3103 EUR) neto mjesečno.

Nije loše, no daleko od 8000 EUR neto mjesečno.

Švicarski IT sektor

Idemo se odmah prebaciti na sektor koji ovih godina predvodi kao jedan u kojem su plaće iznad prosjeka u odnosu na druga zanimanja. Za primjer ćemo uzeti plaću programera.

Po mom iskustvu i razgovoru s ljudima tamo, shvatio sam da plaće mogu dosta varirati od firme do firme, no najviše su ljudi imali od 5800 CHF (*5345 EUR) do 10000 CHF (*9216 EUR) bruto mjesečno, što je realno od 4773 CHF (*4398 EUR) do 7798 CHF (*7186 EUR) neto mjesečno.

Naravno, ne zaboravite uzeti u obzir da za ovo morate imati višegodišnje iskustvo i da se morate dosta namučiti :)


I sad ako pogledate, da i živite u Švicarskoj i uspijete doći do tog iznosa, to i dalje nije 8000 EUR. Pogotovo ne za posao koji ćete raditi iz Hrvatske, jer budimo realni, nisu ni oni ludi da vas plaćaju toliko, a da pritom i ne živite u Švicarskoj.

Tako da, draga Predsjednice, ne znam s kojim vi zemljama imate dogovore, no i da je Amerika, osobno ne poznajem niti jednog IT-evca koji radi kao zaposlenik (ovdje ne računam firme, freelancere itd.) za tu plaću iz Hrvatske ili čak iz Švicarske, a govorimo o jednom od trenutno najbolje plaćenih zanimanja, a što je sa ostalima?

I za kraj, jedan dobar remix, uživajte!

*Tečaj 0.92 (1 CHF — EUR na dan 04.01.2020)


Ako vam se ovaj post svidio lupite koji Clap (Pljesak) ili ga shareajte da ga i drugi lakše pronađu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ispod ili na e-mail gabrijel.skoro(at)gmail.com. A možete me zapratiti i na Instagramu ili na Youtubeu gdje vam pričamo o Švicarskoj.

Youtube

Gabrijel Škoro
Dobrodošli! Dvoje mladih Bjelovarčana, koji su početkom 2017. godine odlučili iskoristiti priliku i prihvatiti posao u Švicarskoj. Ponukani time što sami nismo uspjeli naći suvremene informacije o toj države odlučili smo početi pisati blogove i pomagati svima onima koji razmišljaju o samom preselje…