Švicarski trgovački lanac Aldi Suisse podigao minimalnu plaću na 4600 CHF mjesečno

Švicarski trgovački lanac Aldi Suisse podigao minimalnu plaću na 4600 CHF mjesečno

Švicarski trgovački lanac Aldi Suisse i ove je godine odlučio podignuti minimalnu bruto plaću, i samim time i dalje ostati poslodavac koji isplaćuje najvišu minimalnu plaću u toj industriji.

Minimalna bruto plaća s 4440 CHF raste na 4600 CHF mjesečno uz 13 isplata godišnje

Osim povećanja minimalne bruto plaće također su povećali i bruto plaću za studente koji su na školovanju, od 1140 CHF pa sve do 1900 CHF mjesečno za treću godinu školovanja, naravno uz 13 isplata godišnje.

Također je odlučeno da će se svakom radniku u znak zahvale za uspješnu godinu, isplatiti jednokratna naknada u iznosu od 500 CHF i dodatno 400 CHF u vrijednosti bona koji mogu iskorisiti u tom lancu.

No ono što je po meni najzanimljivija odluka, je što su odlučili produžiti plaćeni porodiljni period sa 16 na 18 tjedana. S obzirom da je po Švicarskom zakonu plaćeni porodiljni samo 14 tjedna, pohvalno je vidjeti kako je Aldi Suisse tokom ovih godina oveo dodatna 4 tjedna plaćenog porodiljnog, čiji trošak preuzimaju na sebe.


Izvor: https://unternehmen.aldi-suisse.ch/de/ueber-aldi-suisse/pressecorner/medienmitteilungen/aldi-suisse-investiert-uber-2-der-lohnsumme-und-setzt-erneut-ausrufezeichen-beim-mindestlohn/