Švicarska 2023. godine ponovno uvodi kvote za Hrvatske državljane

Švicarska 2023. godine ponovno uvodi kvote za Hrvatske državljane

Švicarska je odlučila ograničiti broj pristiglih Hrvatskih državljana pozivajući se na 'zaštitnu klauzulu' za 2023.⁠ godinu.

Odluka dolazi manje od godinu dana nakon što je Hrvatskim državljanima prvi put odobren neograničen pristup Švicarskom tržištu rada 2022. godine.

Međutim, od 1. siječnja. 2022. godine dolasci Hrvatskim državljana su “naglo porasli”, premašivši prag definiran u sporazumu i potaknuvši pokretanje ograničavajuće klauzule, napisali su vladajaći u srijedu, 16. studenog.

Prag je postavljen na povećanje od 10% prosječnog broja dozvola izdanih u prethodne tri godine, a on iznosi 162 dozvole. A od siječnja do listopada ove godine izdano je 2413 B dozvola, i to uglavnom zaposlenima u proizvodnji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama.

Za Hrvatske državljanje se tako uvode konkretne kvote za 2023. godinu:

  • 1150 novih “B” (petogodišnjih) dozvola
  • 1007 novih “L” (jednogodišnjih) dozvola

Hrvatska je ušla u EU 2013., ali je Švicarska do ove godine odustala od potpunog otvaranja granica Hrvatskim državljanima. Švicarska je 2017.-te godine odobrila uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su odlučili nastaviti ograničavati useljavanje prema “prijelaznim odredbama”.

Izvor: https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/medien/mm.msg-id-91561.html