Poskupljenje struje od samo 26% u Švicarskoj

Poskupljenje struje od samo 26% u Švicarskoj
Slika preuzeta sa https://www.nzz.ch

S obzirom da cijena struje zadnjih mjeseci divlja i da je dosta država najavilo povećanje cijena, odlučio sam prikazati koliko je najavljeno poskupljenje u našem slučaju.

Uzmite u obzir da cijene nisu fiksne i da ovise o potrošnji pojedinca i samoj zgradi u kojoj živite. U našem slučaju, zgrada ima solarne panele, u stanu imamo LED rasvjetu, TV je cijelodnevno upaljen, štednjak kao i perilicu posuđa koristimo na dnevnoj bazi, a perilicu rublja oko 2 puta tjedno.

2022. godine smo za struju izdvojili ukupno 307 CHF, dok se za 2023. godinu očekuje poskupljenje od 64 CHF.

Iz sljedećeg grafa možete vidjeti da smo ukupno potrošili 1.215 kWh, i po cijeni od 307 CHF, što je 0.25 CHF/kWh.

Izvor za privatnog računa

Visoka i niska tarifa

Kao i u Hrvatskoj, i u Švicarskoj postoje dani i vrijeme kada je niska (jeftinija), te visoka (skuplja) tarifa, odnosno "struja". Do sada je jeftinija tarifa bila subotom nakon 13:00, kroz nedjelju, do ponedjeljka ujutro 07:00.

No od 2023. godine vrijedi sljedeće:

  • Visoka tarifa: Ponedjeljak - Petak, između 07:00 - 20:00
  • Niska tarifa: Petak - Ponedjeljak, između 20:00 - 07:00

Zašto je struja i dalje jeftinija nego u drugim državama?

Moja predpostavka je, zato što jako malo energije uvoze, odnosno zato što više od 58% izvora energije upravo dolazi iz same države, te samim time ne ovise puno o stanju na tržištu, a najveći izvor je upravo iz Hidroelektrana. Uz to, statistici sigurno pomaže i što jako puno zgrada ima solarne panele postavljene po krovovima.

Izvor za privatnog računa