Našli ste posao i dobili dozvolu u Švicarskoj, što sada?

Našli ste posao i dobili dozvolu u Švicarskoj, što sada?

U prošlom postu sam napisao kako pronaći posao i dobiti dozvolu u slučaju da se odlučite preseliti u Švicarsku, ako želite saznati više o tome kliknite na link ispod.

Život u Švicarskoj - Private Site Access

1. Pronalazak smještaja

Prije nego dođete svakako potražite smještaj, bilo da ga nađete kod rodbine, prijatelja, Aribnb, Booking, preko facebook grupa ili vam poslodavac ponudi, bitno je da ga nađete jer vam je potreban zbog prijave i adrese na koju će vam dolaziti svi potrebni dokumenti. Pronalazak stana je tema za sebe i o tome mogu napisati zaseban post. Ali ukratko, bez jedno 6000 CHF* teško ćete naći stan, zato bi vam preporučio da uzmete bilo šta dok si ne uštedite.

*6000 CHF = Prosječni stan 1500 CHF mjesečno + 3x1500 CHF (polog, većinom je tri mjesečne rate, ali sam čuo da prolaze i dvije, samo morate pitati :))

2. Dolazak i prijava

Ako dolazite kao turist, tada možete boraviti u državi maksimalno 3 mjeseca nakon čega trebate napustiti državu da bi ponovno mogli ući, ako se ne varam ista stvar je i u drugim državama. No ako ste se došli zaposliti, tada imate zakonski rok da unutar 15 dana od danas ulaska prijavite boravište (iskreno, ne znam što slijedi ako se ne prijavite unutar zakonskog roka ili ste došli u potrazi za poslom i naravno nemate niti poslodavca niti dozvolu). Prijavu vršite u općini (njem. Gemeinde) u kojoj ste našli smještaj, a od dokumenata potrebno je ponijeti:

 • Osobnu ili putovnicu
 • Radnu dozvolu (koju je poslodavac za vas zatražio i koju možete kod njega podignuti)
 • Ugovor o najmu smještaja. Ako ste kod rodbine, neka vam na običan papir napišu kako vam dozvoljavaju da boravite kod njih i nek prilože svoj ugovor o najmu stana (ako je žena/muž s vama nek napišu i njeno/njegovo ime)
 • Novac, jer morate platiti pristojbe od 85 CHF po osobi
 • Ako dolazite sa ženom/mužem, ona/on preko vas također može dobiti boravište, pa oboje ponesite sve potrebne dokumente i vjenčani list (osim radne dozvole naravno)

Nakon što ste predali sve papire, za jedno 2 tjedna dobit ćete pismo u kojem vas obavještavaju da vam je dozvola izrađena i da ju možete podignuti u općini. Kako dozvola izgleda možete vidjeti ovdje i ovisno o vrsti (L, B, C, G…) razlikuje se samo po boji.

Zanimljive činjenice:

 • kada budete podizali dozvolu dobit ćete papir s kojim morate otići u ljekarnu i podići tablete protiv zračenja (kalijev jodid), koje svi stanovnici Švicarske moraju imati u slučaju da dođe to nuklearne opasnosti :)
 • nakon par tjedana dobili smo pismo od gradonačelnika u kojem nam želi dobrodošlicu i poziva nas na večeru i zajedničko druženje s ostalim novim doseljenicima, lijepa gesta, no ne znam da li je tako u svakom gradu

3. Zdravstveno osiguranje

Za zdravstveno vam se ne oduzima direktno s plaće, nego ga sami ugovarate i plaćate određeni iznos svaki mjesec, a kod odabira preporučio bih vam sljedeća društva koja su na dobrom glasu:

Zdravstveno je obavezno i morate ga ugovoriti unutar 3 mjeseca od danas ulaska u zemlju. Ovdje sam čuo od ekipe da su neki odlučili ugovoriti zdravstveno zadnji mjesec nadajući se da neće morati platiti prva dva :) E da, neće ići, retroaktivno ćete sve platiti, tako da bih vam preporučio da pričekate barem jedan mjesec dok vam ne sjedne prva plaća i zatim ugovorite zdravstveno ili jednostavno ostavite svaki mjesec sa strana i ugovorite zadnji mjesec, no tada računajte da ćete iskeširati 3 x mjesecni_iznos :)

Samo osiguranje funkcionira na razini franšiza koje su raspodijeljene od 300 –2500 CHF. (po stopama od 300, 500, 1000, 1500…). Ako recimo uzmete najveću franšizu od 2500 CHF plaćat ćete manji iznos mjesečno ali sve troškove do 2500 CHF godišnje snosit ćete sami (da, iako već plaćate mjesečno i dalje morate sami pokriti taj iznos), nakon toga vam preuzima osiguranje. Npr, osobe koje su često bolesne i idu kod doktora trebale bi uzeti franšizu od 300 CHF u kojoj će plaćati dosta veliki iznos mjesečno ali zato će snositi troškove samo do 300 CHF godišnje. Također, cijena vam ovisi o kantonu i općini u kojoj se nalazite. Ja sam uzeo franšizu od 2000 CHF i dodatno osiguranje i mjesečno plaćamo 272.80 CHF, a žena ima franšizu od 500 CHF i također dodatno osiguranje i plaćamo 398.50 CHF, ukupno 667.70 CHF (uz family discount od 3.60 CHF jer smo u istoj osiguravajućoj kući :)) Sve u svemu, shvatite da je zdravstveno jako skupo.

4. Banke i bankovni račun

Ima ih dosta ali izdvojio bi tri najraširenije:

 • Credit Suisse - trenutno sam kod njih. Za 7.50 CHF mjesečno (prva godina, nakon toga 15 CHF) možete aktivirati Bonviva Silver paket koji vam nudi 3 kartice, osnovnu Maestro debitnu karticu, Visa i Master kreditnu karticu, online i mobile banking.
 • UBS - razmišljam se prebaciti kod njih zbog kreditnih kartica i online plaćanja, no o tome ću u zasebnom blog postu. Imaju dosta zanimljivu mjesečnu naplatu:
  * Prva godina je besplatna
  * Nakon toga mjesečno - 20 CHF
  * Ako aktivirate e-račun - 15 CHF
  * Ako na računu imate preko 10.000,00 CHF - 10 CHF
 • Post finance - za 0 CHF mjesečno dobijete karticu koja vrijedi samo u Švicarskoj i to ne u svim dućanima unutar države, naplaćuju povlačenje novca s bankomata (osim ako nemate plaćeni račun) i treba vam posebna kartica za korištenje izvan države.

5. Halbtax ili mjesečna karta za javni prijevoz

Ovisno o tome gdje ste našli smještaj, preporučio bih vam da uzmete mjesečnu kartu, jer u protivnom računajte na barem 100 kn po danu po osobi za javni prijevoz. Ovdje govorim o Zürichu, za druge kantone ne znam. Što se tiče cijena, nas mjesečna karta za tri zone dođe 125 CHF po osobi i u cijenu je uključen bus, tramvaj, vlak i brod (da, brod koji plovi po jezeru i ide od mjesta od mjesta).

Ako vam pak ne treba mjesečna karta uzmite si halbtax, platite jednom godišnje 185 CHF (postoje bonovi od 25 CHF koje dijele besplatno i koji vam mogu smanjiti taj iznos, pitajte kolege da li je netko od njih dobio jer znaju ih poslati postojećim korisnicima) i sav javni prijevoz u cijeloj Švicarskoj plaćate u pola. Ovo bi vam svakako preporučio jer je javni prijevoz jako skup, da odete u susjedni kanton bez halbtaxa računajte na barem 100 CHF po osobi za povratnu kartu vlakom.

6. Mobilni operateri

Pošto Švicarska nije u EU zaboravite na korištenje HR kartice zbog ukidanja roaminga :) Postoje veliki mobilni operateri kao što:

I oni manji koji po meni imaju dosta povoljnije cijene i nude dosta dobre usluge:

Osobno koristimo Lycamobile gdje nam za 19 CHF mjesečno nude 500 min. poziva i poruka prema cijeloj EU i unutar Švicarske i 3GB interneta po 4G brzini nakon čega smanje brzinu.


Ako vam je ovaj post pomogao lupite koji Clap (Pljesak) ili shareajte ovaj post da ga i drugi lakše pronađu. Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ispod ili na e-mail gabrijel.skoro(at)gmail.com. A možete me zapratiti i na Instagramu ili na Youtubeu gdje vam pričamo i pokazujemo Švicarsku.

Youtube

Gabrijel Škoro
Dobrodošli! Dvoje mladih Bjelovarčana, koji su početkom 2017. godine odlučili iskoristiti priliku i prihvatiti posao u Švicarskoj. Ponukani time što sami nismo uspjeli naći suvremene informacije o toj države odlučili smo početi pisati blogove i pomagati svima onima koji razmišljaju o samom preselje…