Izračunajte porez i neto plaću u Švicarskoj pomoću incometax.ch

Izračunajte porez i neto plaću u Švicarskoj pomoću incometax.ch

Jedna od bitnih stvari kod traženja posla je i dogovor oko plaće. Ono što morate znati je da se plaća u većini slučajeva dogovora u godišnjem bruto iznosu, dok u nekim firmama u mjesečnom. No uvijek je bruto, za razliku od npr. Hrvatske u kojoj se plaća dogovara u neto iznosu.

Nakon inicijalne ponude, većina firmi vam također ponudi projekciju plaće, odnosno izračun neto plaće koju bi trebali dobiti. No, problem je što većina njih zaboravi uračunati porez, naime Švicarski državljani, oni koji imaju C dozvolu ili oni koji su u braku sa Švicarskim državljaninom plaćaju porez na godišnjoj bazi, dok mi ostali porez plaćamo na mjesečnoj bazi i taj porez je skinut direktno s naše mjesečne bruto plaće.

Moj slučaj

Nakon dolaska u Švicarsku, uskoro je uslijedio šok, prva tri mjeseca sam dobio približno sličan iznos onome kojeg mi je poslodavac projicirao, no četvrti mjesec su skužili da mi nisu oduzimali porez (jer su iz nekog razloga mislili da ga plaćam godišnje) i tada su mi retroaktivno skinuli porez za četiri mjeseca što je bilo puno, baš puno, jako puno… Tada sam shvatio da će mi plaća biti par stotina franaka manja, što mi baš nije bilo drago jer sam se osjećao prevarenim, odjednom ostajete bez određene svote novaca na koju ste računali kada se razmatrali posao i odlučivali se za seljenje. Pošto mi ta “nova” brojka i postotak na platnoj listi nisu bili jasni, odlučio sam saznati kako su baš došli do tog iznosa…

Izračun poreza

Za građane koji porez plaćaju na mjesečnoj bazi, pri izračunu poreza uzimaju se sljedeći podaci:

  • Kanton u kojem živite
  • Broj djece (od 0 do 9)
  • Da li ste vjernik ili ne (vjernicima se uzima određeni iznos s mjesečne bruto plaće kojom se održavaju crkve, plaćaju svećenici itd.)
  • Da li ste samac, rastavljeni, oženjeni i ako ste oženjeni, radite li sami ili oboje
  • Mjesečna bruto plaća

Aplikacija

I tako nastaje aplikacija pod nazivom incometax.ch koju možete pogledati ovdje.

Swiss Income Tax — http://incometax.ch

Cilj aplikacije je bio pomoći svima pri izračunu poreza i projekciji svoje neto plaće. Sam izračun poreza je 99.99% točan (ne želim reći 100% da me ne bi tužili :)), a neto projekciju je teško izračunati jer ovisi od vaše firme, no računajte na nekih plus-minus 20 - 100 CHF mjesečno.

Pogodnosti aplikacija

Aplikacija vam nudi neke pogodnosti:

  • Lako provjerite koliko bi plaćali poreza da oboje radite, npr. ako je drugoj osobi ponuđen kratki posao od par sati / dana, dobro provjerite da li vam se isplati, s obzirom na to da ćete taj mjesec upasti u drugu kategoriju (kategoriju da oboje radite), pa iako ta druga osoba radila samo jedan dan. Provjerite hoće li ta druga osoba zaraditi više nego što ćete platiti poreza.
  • Preseljenje u drugi kanton. Upoznao sam ljude koji rade u bankama gdje su plaće dosta visoke i koji su preseljenjem u drugi kanton uspjeli uštedjeti čak i do 20 000 CHF godišnje.
  • Grafički prikaz poreza i neto plaća po svim kantonima. (trenutno u izradi)
  • Prikaz dječjeg doplatka za osobe s djecom. (trenutno u izradi)

Napomena: sve ovo se odnosi za građane koji porez plaćaju na mjesečnoj bazi, za one koji porez plaćaju godišnje, porez se računa drugačije, puno je kompliciranije i nije obuhvaćen u aplikaciji.


Ako vam je ovaj post pomogao lupite koji Clap (Pljesak) ili shareajte ovaj post da ga i drugi lakše pronađu. Ako imate bilo kakva pitanja slobodno mi se obratite u komentarima ispod ili na e-mail gabrijel.skoro(at)gmail.com. A možete me zapratiti i na Instagramu ili na Youtubeu gdje vam pričamo i pokazujemo Švicarsku.

Gabrijel Škoro
Dobrodošli! Dvoje mladih Bjelovarčana, koji su početkom 2017. godine odlučili iskoristiti priliku i prihvatiti posao u Švicarskoj. Ponukani time što sami nismo uspjeli naći suvremene informacije o toj države odlučili smo početi pisati blogove i pomagati svima onima koji razmišljaju o samom preselje…